Ca parinte, nu poti sa nu te gandesti la copiii tai, mai ales cand nu esti in preajma lor. Oare invata ce ar trebui sa invete la scoala? Oare au interactiuni pozitive cu ceilalti? Si, poate cel mai important, fac alegeri sanatoase pentru ei si sanatatea lor?
Studiile recente arata ca Romania ocupa al doilea loc in Europa la obezitate infantila. In tara noastra, peste 15.000 de copii au trecut pragul obezitatii, iar unul din doi se lupta cu kilogramele in plus. Specialistii sustin ca aceasta statistica ar fi si din cauza faptului ca in Romania lipseste educatia nutritiva.
Hrana bogata in zaharuri si grasimi nocive si lipsa activitatii fizice sunt principalele cauze ale obezitatii, care, la randul ei, este principala cauza a unor maladii cronice, precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, accidentele vasculare cerebrale si unele forme de cancer.
Copiii care se lupta cu kilogramele in plus sunt mai expusi riscului de depresie si stima de sine scazuta. Copiii care mananca sanatos si sunt activi, au realizari academice mai mari si mai putine probleme comportamentale.
Una dintre slujbele noastre ca parinti este aceea de a-i ajuta pe copii sa faca alegeri sanatoase, astfel incat sa aiba o copilarie frumoasa si sa se dezvolte ca adulti sanatosi.
Iata 10 sfaturi pentru a va ajuta copiii sa dezvolte obiceiuri sanatoase:
# 1: Fiti un bun exemplu
Nu trebuie sa fii perfect tot timpul. Dar daca copiii tai vad ca incerci sa mananci sanatos si sa fii activ fizic, ei vor observa eforturile tale. Cand alegi sa bei apa in loc de suc sau alegi sa urci scarile in loc sa folosesti liftul, aceasta transmite un mesaj ca sanatatea este importanta.
# 2: Pastrati o atitudine pozitiva
Copiilor nu le place sa auda ce nu pot face. Spuneti-le in schimb ce pot face. Pastrati o atitudine distractiva si pozitiva. Activitatea fizica ar putea fi dificila la inceput, dar le va permite sa faca putin mai mult in fiecare zi. Felicitati-i atunci cand o fac. Tuturor ne place sa fim laudati pentru o munca bine facuta. Sarbatorirea succeselor ii ajuta pe copii si pe adolescenti sa isi dezvolte o buna imagine de sine.
Citeste si:
♥ Copiii puternici mental au parinti care fac aceste 4 lucruri
♥ Ghid de supravietuire al unui tata de nou-nascut
# 3: Puneti intreaga familie in miscare
Planificati timp pentru ca toata lumea sa faca miscare impreuna. Faceti plimbari pe jos, plimbari cu bicicletele, mergeti sa inotati, lucrati in gradina sau doar iesiti sa va jucati afara. Toata lumea va beneficia de exercitiul fizic si de timpul petrecut impreuna. Chiar daca iesiti la iarba verde sa va jucati jocuri de masa, tot este mai bine decat sa va uitati la televizor si sa mancati mancare nesanatoasa.
# 4: Fiti realist
Stabilirea unor obiective si limite realiste sunt esentiale pentru adoptarea oricarui nou comportament. Pasi mici si schimbari treptate pot face o mare diferenta in sanatatea dumneavoastra in timp, deci, incepeti cu putin si construiti. Nimeni nu poate sari de la zero la 100 peste noapte.
# 5: Limitati timpul pentru TV, jocuri video si calculator
Copiii de azi iubesc dispozitivele electronice. Dar aceste obiceiuri pot duce la un stil de viata sedentar si adesea la mancat excesiv, ceea ce ii pune in pericol de a avea o inima nesanatoasa. Limitati timpul pentru TV, jocuri video si calculator la doua ore pe zi sau chiar mai putin.
# 6: Incurajati activitatile fizice care ii vor bucura cu adevarat
Fiecare copil este unic. Lasati copilul sa experimenteze diferite activitati pana cand gaseste ceva care ii place cu adevarat. Fie ca este saritul la trambulina, patinajul sau doar sa bata mingea in curtea din spate, o sa faca si mai mult daca iubeste acea activitate.
# 7: Alege recompense cu adevarat valoroase
Nu recompensati copiii cu timp pe dispozitivele electronice sau gustari nesanatoase pentru o munca bine facuta. Gasiti alte modalitati de a recompensa un bun comportament sau niste realizari precum timp special petrecut in familie sau joaca in parcul din vecinatate.
Citeste si:
♥ Time management: 6 trucuri pentru parinti
♥ 10 aplicatii utile pentru o mama organizata si eficienta
# 8: Faceti ca cina sa fie un moment in familie
Cu un program plin de activitati si evenimente, este greu sa gasiti timp pentru a va reuni in timpul zilei. Cina poate deveni acel moment in care toti stau impreuna sa manance si sa-si impartaseasca realizarile si problemele de peste zi. De asemenea, puteti implica copiii in gatitul si planificarea meselor. Poate fi o activitate chiar distractiva pentru ei!
# 9: Faceti un joc de citire a etichetelor produselor alimentare
Sunt multi adulti care nu stiu ce inseamna etichetarea nutritionala si nu obisnuiesc sa citeasca etichetele produselor pe care le consuma. Ce asteptari sa avem de la copiii nostri atunci?
Citind impreuna etichetele, intreaga familie va invata sa fie mai constienta ce este de fapt in alimentatia noastra si sa intelegem impactul a ceea ce mancam asupra sanatatii. Aceasta este o abilitate care poate ajuta la modelarea comportamentului copiilor nostri pentru tot restul vietii lor.
# 10: Ramaneti implicat
Fiti un avocat pentru obiceiuri sanatoase la adulti si copii. Insistati asupra optiunilor alimentare sanatoase la gradinita sau la scoala copilului dumneavoastra. Incurajati scoaterea cat mai des si cat mai mult la aer a copiilor, in pauzele dintre activitatile de la gradinita sau de la scoala.
Nimeni nu se asteapta sa fim perfecti, dar alegerile noastre – bune sau rele – pot avea un impact durabil asupra viitorului copiilor nostri. Cand fac alegeri sanatoase la varsta de 5 ani, putem preveni unele dintre problemele de sanatate cu care se pot confrunta la varsta de 20 sau 30 de ani. La urma urmei, un gram de preventie este mai valoros decat un kilogram de remedii.
•••
Citeste si:
♥ 5 cele mai bune aplicatii gratuite pentru alegerea numelui bebelusului
♥ Cum ii invatam pe copii sa faca fata dezamagirilor