Cum ii invatam pe copii sa faca fata dezamagirilor

2768
Cum ii invatam pe copii sa faca fata dezamagirilor
susa foto: Pixabay

Nu exista nicio indoiala, copiii pot deveni foarte emotionali extrem de repede despre lucruri aparent neimportante. Fie ca este vorba de un turn de cuburi care s-a prabusit pe podea, de o jucarie care s-a stricat, de o aniversare la care nu au fost invitati sau de o facultate la care nu au reusit, viata este plina de mici si mari dezamagiri.

Dezamagirile sunt rezultatul unor asteptari nesatisfacute si sunt adesea insotite de frustrare, furie, tristete si / sau izolare. Multi parinti din ziua de azi par a fi dispusi sa intervina si sa rezolve problemele copiilor lor, pentru a-i proteja de durerea provocata de dezamagiri.

Ironia este ca dezamagirile sunt de fapt benefice pentru copii. Invatandu-i sa faca fata esecurilor, ii ajutam sa dezvolte caracteristicile cheie de care vor avea nevoie pentru a reusi, cum ar fi rezistenta emotionala, gandirea creativa si abilitatea de a colabora.

Invatandu-i pe copii de la o varsta frageda, ca detin instrumentele necesare pentru a trece peste situatiile neplacute, vor avea fundatia necesara pentru a face fata dezamagirilor pe tot parcursul vietii.

A fi capabil sa iti stapanesti emotiile si sa raspunzi in mod corespunzator la urcarile si coborasurile vietii, sunt abilitati care necesita timp pentru a se dezvolta si unii copii vor avea nevoie de mai mult sprijin decat altii.

Exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a incuraja aceste abilitati in copilul dumneavoastra. Iata cateva idei simple si usor de retinut:

# 1: Permiteti-le sa experimenteze „mici” dezamagiri

Este important sa va impiedicati instinctele naturale de a va salva copilul de fiecare data cand ceva nu merge bine sau pare a fi o primejdie. Acest lucru ii ajuta pe copii sa inteleaga diferenta dintre problemele „mari”, in cazul carora se acorda ajutor si problemele „mici”, pe care le pot rezolva singuri.

Sa-si rezolve „micile” dezamagiri singuri, fara interventia dumneavoastra, le va spori increderea in fortele proprii.

# 2: Ajutati-i sa stabileasca asteptari realiste

Pentru copiii mici, trecerea de la o lume in care fiecare dorinta este satisfacuta, la lumea reala, poate fi uneori extrem de dificila. De exemplu, daca familia a planificat o excursie la gradina zoologica, care este anulata din cauza ploii, copilul poate fi inconsolabil. El isi poate imagina ca niciodata nu va mai putea merge la ZOO. Prin urmare, ar trebui ajutat sa inteleaga ce este posibil si ce nu poate fi schimbat.

Nu puteti impiedica ploaia sa se intample, dar puteti reduce stresul copilului facandu-l sa inteleaga ca dezamagirile minore reprezinta o parte a vietii. In acele clipe ii puteti spune copilului dvs: „Mi-as fi dorit sa am o bagheta magica care sa opreasca ploaia si sa nu fim nevoiti sa amanam excursia la ZOO pe alta data.”

Predarea satisfactiei intarziate si a intelegerii realitatilor vietii, ca nu avem intotdeauna ceea ce ne dorim, este importanta in procesul de maturizare. Nu trebuie sa ne placa, dar uneori trebuie sa acceptam aceste situatii.

Citeste si:

♥  10 greseli comune ale parintilor de azi

♥  10 aplicatii utile pentru o mama organizata si eficienta

emotii
sursa foto: Pixabay

# 3: Validati-le sentimentele

Recunoasterea emotiilor pe care copiii le incearca in urma unei dezamagiri, de frustrare, furie sau tristete, ii vor ajuta sa simta ca intelegeti cu adevarat prin ce trec si poate ajuta la prevenirea escaladarii comportamentului emotional.

Ascultati copilul atata timp cat este nevoie, nu interveniti sa trageti concluziile in locul lui sau sa rezolvati problema. Simpla ascultare si validarea emotiilor – „Stiu ca esti suparat”, „Iti inteleg nemultumirea” – este ceea ce are nevoie cu adevarat un copil care trece printr-o dezamagire.

Explicati-i ca dezamagirea este naturala atunci cand lucrurile nu merg asa cum era de asteptat. Puteti chiar sa folositi exemple din propria copilarie pentru a va transmite intelegerea dvs. despre dezamagirea pe care o simte copilul.

Rabdarea si empatia din partea dvs. va vor ajuta copilul sa simta ca emotiile lui sunt valabile, ca este in ordine sa se simta suparat sau dezamagit.

Ce sa nu spui cand copilul tau este dezamagit:

Ar fi simplu sa spui doar „Ah, inteleg!”, dar cand copilul tau plange, ofteaza, sau iti raspunde inapoi, din pacate, e mai usor sa spui ceva gresit:

– Te comporti ca un copil!

Un raspuns mai bun: „Este normal sa te simti dezamagit si eu as fi fost foarte suparat in aceasta situatie.”

De ce? Punandu-te in locul copilului, acesta isi va da seama ca este normal sa se simta suparat, ceea ce va face ca dezamagirile sa devina mai putin inspaimantatoare in timp.

– Sa facem asta in schimb!

Un raspuns mai bun: „Ai idee despre ceea ce poti face in schimb?”

De ce? Solicitarea intrebarilor potrivite pentru a ajuta un copil sa vina cu propria solutie, nu numai ca il ajuta sa se simta mai bine in acel moment, ci si il incurajeaza ca poate gasi modalitati – pe cont propriu – de a face o situatie proasta sa devina mai buna.

– Nu e mare lucru!

Un raspuns mai bun: „Stiu ca este greu pentru tine”.

De ce? Minimalizand importanta dezamagirii pentru copilul tau si respingerea ei ca neimportanta ii arata ca nu stii ce conteaza pentru el.

# 4:  Incurajati-i sa rezolve problemele

Multi parinti au tendinta de a le spune copiilor lor cum sa actioneze, in loc sa asculte si sa ajute copilul sa ajunga la cea mai buna concluzie pe cont propriu.

Incurajarea copilului sa vina cu solutia proprie la o problema (fara indrumarea dvs. evidenta) este o abordare mai utila decat rezolvarea problemei pentru ei. Cand ies pe usa ca adulti tineri, veti avea siguranta ca pot face fata problemelor pe care viata le va scoate in cale.

Etapele solutionarii problemelor:

  • Intreabati copilul daca se gandeste la o solutie.
  • Faceti impreuna un brainstorming si gasiti cateva solutii diferite.
  • Alegeti impreuna cea mai buna solutie.
  • Incurajati-l sa puna in aplicare solutia.
  • Revizuiti planul mai tarziu. Discutati cu copilul dvs. daca solutia problemei a functionat si daca da, de ce?
  • Daca nu a functionat, de ce nu a functionat si ce ar putea fi facut diferit?

# 5: Incurajati-i sa persevereze

Este important sa le spunem copiilor ca vor supravietui astazi dezamagirii lor si ca isi pot atinge obiectivele maine, invatand din greselile lor si perseverend. Efortul si persistenta sunt necesare pentru a atinge cele mai multe dintre asteptarile noastre.

Un proces bun de ghidare a copiilor dupa ce a avut loc dezamagirea include urmatoarele elemente:

  • Invatand ca aceste dezamagiri sunt normale

Bebelusii cad in mod repetat cand invata sa mearga, la fel cum invatarea unui sport nou are nevoie de timp si practica.

  • Setarea obiectivelor realiste

Copiii in varsta de trei ani nu sunt la fel de coordonati si nu sunt la fel de puternici ca cei de sase ani; elevii din clasa pregatitoare nu citesc, precum cei de clasa a patra.

  • Etapizarea

Pianistii novici nu incep cu Mozart, iar invatarea de a merge cu bicicleta necesita, de obicei, roti de antrenament sau asistenta parentala initial. Abilitatile si obiectivele dificile si mai putin dificile nu sunt atinse peste noapte, ci mai degraba printr-un progres continuu al incercarilor si erorilor. Stabilirea obiectivelor intermediare realiste care sunt realizabile creeaza increderea copilului.

  • Ajutati-i pe copii sa gaseasca victorii printre dezamagiri si sa separe sentimentele de fapte

Dezamagirea pierderii unui joc de fotbal ii poate face sa treaca cu vederea cat de bine au jucat si cat de distractiv a fost.

Sentimentul ca „Toata lumea este mai buna decat mine” ar trebui inlocuit cu „Unii joaca mai bine decat mine, dar unii joaca mai prost” si „Daca eu si echipa mea exersam mai mult, ne vom imbunatati jocul si vom putea castiga data viitoare”.

Citeste si:

♥  De ce sa vorbim cat mai devreme cu copiii nostri despre agresiunea sexuala

♥  30 de metode prin care poti salva bani in primul an de viata al bebelusului

# 6: Invatati-i o tehnica de autolinistire

Invatati-i cai pozitive de a se linisti, indiferent daca este vorba sa respire adanc, sa numere pana la 10 sau sa deseneze ceea ce i-a suparat. Ajutati-i sa limiteze timpul in care isi lasa sentimentele rele sa le stapaneasca actiunile. Explicati-le ca, cu cat isi pot castiga mai repede controlul, cu atat mai repede pot incepe sa-si rezolve dezamagirile cu actiuni pozitive.

Iata care sunt cele mai utile tehnici de autolinistire:

  • Fizice: sa faca miscari ale corpului care pot elimina energia negativa: sa alerge, sa sara, sa danseze sau sa faca exercitii de respiratie;
  • Auditive/ Verbale: sa asculte muzica care ii place; sa discute despre ceea ce simte, cu o persoana de care se simte mai apropiat;
  • Vizuale: sa priveasca pe geam, sa se uite pe un atlas cu poze sau pe un album cu fotografii;
  • Creative: sa faceti prajituri, sa colorati, sa modelati in plastilina;
  • De confort: sa faca o baie calda sausa stati intr-o imbratisare mai lunga;
  • Umor: sa va uitati la un film sau la un videoclip amuzant.

# 7: Ajutati-i sa identifice cauzele dezamagirilor

Imediat dupa declansarea evenimentului, copiii pot fi coplesiti de emotiile lor. Lasati-i sa-si consume dezamagirile, apoi invatati-i sa priveasca dincolo de sentimentele lor imediate, la cauza sau cauzele care stau la baza dezamagirii.

Puteti ajuta copilul sa castige perspectiva, punandu-i intrebari si ascultand raspunsurile sale. Nu incercati sa „rasturnati” situatia sau sa ii minimalizati sentimentele. Acest proces ii va permite sa dezvolte instrumente care sa depaseasca dezamagirea actuala, precum si cele care pot aparea in viitor.

Psihologii recomanda variatii ale urmatoarelor intrebari pentru a ajuta copilul sa identifice motivele dezamagirii sale:

  • Cum te-ai simtit la inceput, cand te-ai confruntat cu aceasta situatie?
  • De ce crezi ca s-a intamplat aceasta situatie?
  • Ai invatat ceva nou despre tine?
  • Ai invatat ceva nou despre altii?
  • Vei schimba modul cum te vei simti in viitor cand vei intalni aceeasi situatie?
  • Ai invatat noi strategii sau ai capatat noi deprinderi in rezolvarea situatiilor asemanatoare?

# 8: Ajutati-i sa gaseasca ceva la care sunt buni

Una dintre cele mai comune dezamagiri cu care se confrunta copiii este ca nu sunt la fel de buni ca si prietenii / colegii lor. Poate ca fiul tau nu a fost selectat in echipa de fotbal a scolii sau fiica ta nu a fost invitata sa se alature corului.

Esecul poate fi o binecuvantare deghizata si poate servi ca motivatie pentru copii sa exerseze si sa studieze mai mult sau sa incerce o abordare diferita. Ajutati-i sa gaseasca ceva la care ei sunt buni, care sa corespunda intereselor si abilitatilor lor.

Citeste si:  

# 9: Oferiti-le posibilitatea de a alege 

Cand se intampla lucruri neasteptate, in acele momente, copiii de varste mici simt ca au si mai putin control asupra vietii lor.

Oferindu-le posibilitatea de a lua o decizie, poate schimba modul in care ei percep situatia, din negativa in pozitiva.

De exemplu, puteti spune: „Nu putem merge acum in parc, dar ne putem juca in casa, ce zici?” sau „Vrei sa mergi in parc maine dimineata sau dupa-amiaza?”

# 10: Evitati sa ii pedepsiti

Incercati sa va abtineti sa pedepsiti copilul pentru o reactie negativa la dezamagire, mai ales daca este pe punctul sa si planga. Este si mai greu sa faceti acest lucru, mai ales in mijlocul crizelor de tantrum. Dar nu uitati ca, si dvs, ca si adult, ati avut momente cand ati simtit ca va vine sa urlati din toti rarunchii, ca singura solutie sa va eliberati de presiune.

Atata timp cat nu se ranesc sau nu strica lucruri, nu pedepsiti copiii pentru reactia lor negativa – in schimb, explicati-le ca sentimentele lor negative nu ajuta la rezolvarea problemei.

# 11: Nu cadeti in capcana laudei excesive

Laudele excesive pot face mai mult rau decat bine copiilor. Copiii laudati in exces devin dependenti de ceilalti pentru validare („Poate fi un desen bun doar daca mama il pune pe frigider”) si pot ajunge sa aiba nevoie de un flux constant de feedback pozitiv pentru a se simti apreciati.

Este important sa separam actiunea de copil, astfel incat copiii sa stie ca sunt intotdeauna iubiti pentru cine sunt, nu pentru ceea ce fac. Multi parinti cad in capcana de a lauda succesele, cum ar fi notele bune sau premiile la concursuri, ignorand (sau, chiar mai rau, pedepsind) un copil care nu reuseste sa raspunda asteptarilor lor.

Asteptarile mari cresc invariabil probabilitatea esecului. Copiii trebuie sa stie ca, indiferent de rezultat, parintii ii vor sprijini. Aceasta cunoastere si incredere reprezinta baza pentru a te ridica inapoi in sa dupa ce ai fost aruncat.

# 12: Fiti un model de comportament pentru ei

Cele mai multe invatari ale copiilor sunt obtinute prin observare si imitare. Intrebarea nu este: „Copiii isi vor imita parintii?”, ci mai degraba: „Care dintre comportamente le vor imita copiii?”

Daca sunteti maniosi cand sunteti dezamagiti sau dati vina pe ceilalti atunci cand circumstantele nu se intampla asa cum le-ati planificat, aceste modele de actiune vor fi copiate cu siguranta de catre copiii dvs..

Daca doriti copilul dvs. sa invate cum sa faca fata dezamagirii, oferiti-i un model adecvat, aratandu-i cum gasiti solutii neasteptate, dar pozitive, chiar si atunci cand lucrurile nu merg asa cum v-ati dori.

Modele pozitive de reactie la dezamagire:

– sa gasesti alternative: „Copii, nu mai sunt bilete la piesa de teatru pe care doream s-o vedem. Ce ziceti, venim in alta zi sa o vedem, vedem acum o alta piesa sau facem altceva?”;

– sa perseverezi: „Nu am obtinut promovarea pe care mi-o doream, voi face mai mult sa o pot obtine data viitoare”;

– sa cauti solutii: „Ma deranjeaza ca nu m-au ales in fruntea comitetului de parinti. O ma gandesc la posibile solutii dupa ce ma linistesc”;

– sa iti asumi greselile: „Iarta-ma, am avut mult de lucru si am uitat complet sa iti cumpar caietul de care ai nevoie”.

# 13: Cand sa interveniti

Nu puteti sa-i protejati pe copiii dvs. de orice obstacol, dar sunt momente cand vor avea nevoie de ajutorul dvs.

 In ce situatii ar fi indicat sa interveniti:

  • Daca esecul i-ar provoca o umilinta extraordinara;
  • Daca copilul dumneavoastra este in pericol;
  • Daca este hartuit.

Fiecare parinte isi doreste o viata mai buna pentru copilul lui, mai fericita si mai implinita decat a avut-o el. Tendinta este sa ne protejam copiii de dezamagire si de multe ori nu reusim sa recunoastem ca dezamagirea si esecul ne pot intari pentru incercari si incercari ulterioare pe care le putem experimenta. Cu toate acestea, impartasirea acestei lectii este un dar valoros pe care il puteti oferi copiilor dumneavoastra.

Voi ce tehnici folositi pentru a va ajuta copiii sa faca fata dezamagirilor?

Citeste si:

♥  De ce sa vedem filmul animat Coco

♥  18 activitati distractive pe care sa le faceti cu copiii in vacanta de iarna

Lasă un comentariu