De ce sa vorbim cat mai devreme cu copiii nostri despre agresiunea sexuala

1724
Clubul pentru Parinti
sursa foto: Pixabay

Sunt parinti care spun ca nu au avut niciodata discutii cu parintii lor despre sexualitate. Sa nu mai vorbim despre agresiunea sexuala. Daca nimeni nu-i vorbeste copilului despre aceste lucruri, cum va sti acesta ce este bine si ce nu?

Este de inteles ca nu doriti sa va speriati copilul, ca nu vreti sa-i „furati” inocenta dezvaluindu-i cat de multe violente si abuzuri exista in lume.

Dar cu cat nu vorbim mai mult despre aceasta, cu atat mai mult creste riscul de abuz asupra copiilor.

Citeste si:

♥  Cum ii invatam pe copii sa faca fata dezamagirilor

♥  10 greseli comune ale parintilor de azi

agresiunea sexuala
sursa foto: Pixabay

La nivel global, se estimeaza ca cel putin una din 10 fete si unul din 20 de baieti se confrunta cu o forma de abuz sexual in copilarie.

93% din agresiunile sexuale asupra copiilor sunt comise de un membru de familie sau de un prieten de incredere. Iar in 37 % dintre aceste cazuri este vorba despre unul dintre parinti.

Majoritatea copiilor nu raporteaza niciodata abuzul sexual atunci cand se intampla. Printre motivele tacerii lor se numara frica de reactiile parintilor lor, teama de a nu face probleme, faptul ca nu stiu cum sa explice ce li s-a intamplat sau ca abuzatorii ii constrang sau ii conving sa pastreze totul secret.

Copiii care au fost abuzati sunt ulterior mai predispusi la depresie, tulburari de alimentatie, comportament suicidar sau probleme cu drogurile si alcoolul.

E de ajuns ca orice parinte care citeste aceste statistici sa se sperie si sa nu vrea sa se mai gandeasca niciodata la asta. Si apoi spera ca nu i se va intampla niciodata copilului sau.

Dar avand in vedere statisticile, copilul dvs. este mult mai probabil sa fie agresat, decat sa fie lovit de o masina atunci cand traverseaza strada.

Citeste si:

♥  Time management: 6 trucuri pentru parinti

♥  10 aplicatii utile pentru o mama organizata si eficienta

agresiune sexuala
sursa foto: Pixabay

Discutarea despre sexualitate si agresiunea sexuala cu copilul dvs. poate fi inconfortabila, dar in lumea de azi, parintii responsabili nu isi pot permite sa ocoleasca aceste subiecte.

Ganditi-va ca este unul dintre lucrurile pe care le predati copiilor ca pe un semn de iubire si ca o modalitate de a-i mentine in siguranta.

Invatarea copiilor despre agresiunea sexuala ii ajuta sa o identifice si sa vorbeasca fara teama despre aceasta.

Inceperea educatiei sexuale atunci cand copiii sunt mai mici, face ca discutiile despre sex sa fie mai putin tensionate si incomode cand copiii sunt mai in varsta si exista mai multe in joc.

Lipsa de educatie ofera abuzatorilor un avantaj in situatiile de agresiune. Acestia stiu ca exista o cultura a rusinii si a tacerii in jurul discutiilor despre sex si abuz sexual si profita de acest lucru. Ei stiu ca le este greu copiilor sa articuleze ceea ce se intampla si, pentru ca sunt jenati, nu vor vorbi cu un adult despre asta.

Cu cat le vorbim mai devreme copiilor despre abuzul sexual, cu un limbaj si mesaje adecvate varstei lor, cu atat ei sunt mai protejati si mai putin expusi agresiunilor sexuale.

Agresiunile apar mai ales daca nu vorbim deschis despre aceste probleme, cand copilul nu are libertatea de a verbaliza ceva ce il supara sau cand ii este teama de a fi pedepsit, judecat sau respins.

Parintii trebuie sa faca un efort constient de a vorbi despre aceste subiecte de la o varsta frageda si cat mai frecvent.

„Discutiile despre sex, organe genitale, zone permise/ nepermise in contactul cu alte persoane pot sa inceapa de la varsta de 4 ani, adaptat la varsta, vocabularul si nivelul de intelegere al copilului”, spune medicul Gabriel Diaconu intr-o postare pe Facebook.

Parintii isi pot pregati copiii si pot diminua riscul de agresiune printr-o minima educatie sexuala:

  • invatat-i numele partilor corpului lor;
  • invatati-i ca anumite parti ale corpului lor sunt private;
  • explicati-le ca nimeni nu are voie sa ii atinga / sarute in partile private ale corpului lor;
  • spuneti-le ca daca cineva incearca sa atinga sau vrea sa priveasca acele zone private, strain, cunoscut sau chiar membru de familie, trebuie sa spuna „NU” si sa comunice unui adult de incredere cat mai curand posibil;
  • in situatia in care persoanele respective incearca sa le arate partile lor private, sa refuze vehement si sa anunte un adult de incredere cat mai repede;
  • vorbiti-le copiilor cat mai des despre sexualitate, ascultati-i daca au curiozitati si intrebari, obisnuiti-i sa fie deschisi cu voi si sa va spuna ce ii framanta.

Atunci cand ii invatati pe copii sa spuna tare si raspicat „NU” atingerii nedorite si le oferiti confortul ca pot veni la voi cu intrebari si preocupari despre sex, faceti pasi importanti in prevenirea agresiunii sexuale asupra lor.

Invatarea copiilor despre agresiunea sexuala nu inseamna doar sa le spuneti ce este bine si ce este rau: este vorba despre imputernicirea lor de a lua atitudine cand vad sau aud ceva gresit.

Citeste si:

♥  10 sfaturi pentru a-i ajuta pe copii sa dezvolte obiceiuri sanatoase

♥  Copiii puternici mental au parinti care fac aceste 4 lucruri

Lasă un comentariu