5 lucruri pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copiilor tai

2383
5 lucruri pe care nu ar trebui să le spui niciodata copiilor tăi
sursa foto: Pixabay

Cand suntem tineri, ne petrecem timpul incercand sa ne dam seama despre lume. Totul este nou si interesant, si uneori infricosator. In calitate de copii, ne luam reperele in modul in care trebuie sa reactionam la mediul inconjurator de la adulti. Iar parintii nostri sunt cei pe care tindem sa ii imitam, indiferent daca ne dam seama sau nu.

In timpul copilariei, neuroplasticitatea creierului este flexibila. Creierul unui copil poate invata si se poate adapta foarte repede. Acesta este motivul pentru care copiii par sa deprinda limbile straine mai repede decat adultii. Pe masura ce imbatranim, neuroplasticitatea mintii, precum si modelele de gandire devin din ce in ce mai rigide. Acesta este motivul pentru care lectiile pe care un copil le invata in copilarie sunt atat de importante. Pentru ca formeaza adultul care va deveni in viitor.

Cuvintele pe care parintii le spun copiilor, le influenteaza foarte mult modul in care simt despre lume si despre ei insisi. Daca aveti copii sau va ganditi sa aveti copii, exista cateva cuvinte pe care poate doriti sa le reformulati, deoarece acestea ar putea avea un impact negativ asupra copilului dumneavoastra.

# 1: „Opreste-te din plans”

Uneori, copiii pot parea ca au un flux nesfarsit de lacrimi. Plang pentru ca sunt suparati, tristi, tematori si chiar fericiti. Poate parea ca un copil plange fara nici un motiv, iar acest lucru poate fi frustrant pentru parinti, ceea ce ii indeamna sa ii spuna copilului sa nu mai planga. In realitate, plansul, oricat de ciudat suna, este emotia copilului, si spunandu-i sa se opreasca, poate duce ca un copil sa isi inabuse emotiile de teama ca va fi pedepsit.

Multi copii, in special cei mici, care nu au un vocabular complet dezvoltat, vor plange pentru ca pur si simplu nu pot gasi cuvintele pentru ceea ce simt. Spunand copilului tau sa nu planga, ii respingi emotiile ca fiind nevalide.

In schimb, recunoasteti emotia copilului si indrumati-l sa faca fata situatiei. Un exemplu de acest gen ar fi: „Da, valurile pot fi inspaimantatoare cand nu esti obisnuit cu ele, dar putem doar sa ramanem aici si sa le lasam sa ne gadile picioarele. O sa te tin de mana tot timpul.”

# 2: „Ai facut o treaba buna!”

S-ar putea sa va intrebati cum ar putea fi sintagma „ai facut o treaba buna” ceva rau. Ei bine, propozitia in sine este de fapt pozitiva, dar suprasolicitarea folosirii acesteia, asa cum multi parinti o fac, poate fi negativa. Folosirea acestor cuvinte ca o incurajare generala il va invata pe copilul dvs. sa aprecieze mai degraba lauda decat satisfactia unei realizari. Iar utilizarea excesiva a acestei fraze il va determina pe copilul dumneavoastra sa renunte.

„Ai facut o treaba buna, ce baiat destept esti, esti minunat” si altele laude asemanatoare devin zgomot alb dupa o vreme.”, spune psiholoaga si autoarea de bestseller, Dr. Susan Newman.

Citeste si:

♥  10 sfaturi pentru a-i ajuta pe copii sa dezvolte obiceiuri sanatoase

♥  7 modalitati distractive de a-i invata pe copii despre alegerile sanatoase ale alimentelor 

# 3: „Lasa-ma in pace” sau „Sunt ocupat”

Este adevarat ca cei mici pot fi foarte agitati si fiecare parinte are nevoie de timpul necesar pentru a se reincarca. Dar, daca le spui in mod regulat copiilor tai ca esti ocupat, ei vor internaliza acest mesaj si va fi mai putin probabil sa vina la tine in viitor cand au o problema. Desi acest lucru poate parea acum o pauza mult necesara pentru dvs., este posibil sa continue pe tot parcursul vietii lor si sa nu mai vina la tine cand cresc.

Suzette Haden Elgin, Ph.D., fondator al Centrului Ozark pentru Studii de Limbi Straine, din Huntsville, Arkansas, spune: „Ei incep sa creada ca nu are rost sa vina sa vorbeasca cu tine, pentru ca intotdeauna ii respingi.” In loc sa le spuneti sa plece definitiv, incercati sa le spuneti: „Mama trebuie sa termine acest lucru, asa ca am nevoie sa pictati in liniste pentru cateva minute. Cand am terminat, putem iesi afara.”

# 4: „Esti atat de…”

Etichetele negative, cum ar fi „Esti atat de rau”, „Esti atat de neindemanatic” sau „Esti atat de lenes” va lasa copiii sa creada ca ei sunt de fapt acele lucruri si vor incepe sa actioneze ca atare, fara sa stie. Chiar si ceva inofensiv ca „Esti timid” poate sa-l determine pe copil sa actioneze intr-un mod care il poate face mai slab in fata provocarilor vietii.

„Este o greseala sa ii spui copilului ca este „rau”, chiar daca comportamentul sau poate fi deranjant, spune expertul Kelly Saunders. In loc sa influentati negativ un copil prin etichetarea lui, abordati problema in mod specific. Cea mai buna modalitate de abordare a situatiei ar fi aceea de a aborda momentul specific si de a lasa adjectivele in afara acestuia. „I-ai ranit sentimentele lui Katie cand ai tachinat-o, cum putem rezolva situatia asta?”

 # 5: „Asteapta sa ajunga mama / tata acasa!”

Cand o persoana se afla la capatul rabdarii, nu este deloc neobisnuit ca ea sa recurga la folosirea artileriei grele pentru a-i face pe copii sa faca ceea ce vrea. Unul dintre cele mai frecvente raspunsuri este ca parintii sa spuna „Asteapta sa ajunga mama / tata acasa!” Prin a spune asta, faceti doua mari greseli.

Ceea ce spui cu adevarat este: „Nu am nici o putere asupra ta, dar persoana care are putere asupra noastra, amandurora, se intoarce acasa.”, spune expertul James Lehman.

Renuntati la toata puterea voastra dand-o parintelui care nu este prezent. Nu numai asta, dar il asezati pe parintele absent in pozitia de „politist rau”, ceea ce nu este corect. Nu este de datoria partenerului dvs. sa se ocupe de o problema, daca nu ati rezolvat-o dvs. in timp ce el era departe.

Cum le vorbim copiiilor nostri afecteaza foarte mult modul in care copiii vad lumea. De multe ori, parintii nu vor sa spuna nimic negativ in ceea ce le spun copiilor lor si cu siguranta nu intentioneaza sa-i configureze pentru esec in viitor. Toata lumea mai scapa ocazional o mica greseala. Nu inseamna ca este un dezastru pentru copilul tau. Incearca sa faci cele mai bune alegeri atunci cand ii vorbesti copilului tau si ii vor creste sansele pentru a reusi in viitor.

 

Iata o recomandare de carte pentru parinti, care sa-i ajute in continuare:

♦   Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor

Citeste si:

♥  Cum ii invatam pe copii sa faca fata dezamagirilor

♥  10 greseli comune ale parintilor de azi

Lasă un comentariu