Din momentul in care ai devenit parinte, nu este niciun secret, timpul ia o dimensiune complet noua. Ceea ce pana de curand era o alergare de 15 minute la farmacie, dureaza acum o ora – si asta daca ai norocul de partea ta si nu exista niciun scutec care sa fi dat pe afara sau o criza de tantrum.
In unele zile simti ca iti scapa timpul printre degete dupa ce ai bifat toate indatoririle de zi cu zi, chiar daca ai reusit sa le bifezi doar pe cele baza, cum ar fi sa te asiguri ca toata lumea este suficient de curata. Cand mai adaugi o petrecere de aniversare, o lectie de pian sau un antrenament de fotbal sau toate cele de mai sus la program, actul de jonglerie devine din ce in ce mai complicat.
Christine Koh si Asha Dornfest, bloggerite si autoare ale cartii Minimalist Parenting, spun ca, pentru a ne bucura mai mult de viata de familie, cheia este de „a iesi de pe banda moderna de alergat”. „Tu – si numai tu – poti decide ce este important pentru familia ta. Nu cultura moderna de „mai mult” si „mai rapid”. Nu expertii. Nici macar mama ta. Tu alegi ceea ce considera familia ta valoros, util si distractiv „, spune Asha Dornfest.
Cand vine vorba de lucrurile pe care trebuie sa le facem, gestionarea eficienta a timpului este esentiala. Astfel, Christine si Asha ofera sase sfaturi pentru a ajuta parintii sa ramana pe drumul cel bun, sfaturi pe care le puteti parcurge mai jos:
# 1: Nu intrati in capcana multitasking-ului
Exista atat de multe lucruri care va pot intrerupe activitatile pe care nu le puteti controla (de exemplu, nu puteti activa butonul de „mut” al unui copil). Dar atat cat puteti, focusati-va atentia. Opriti-va notificarile e-mailului, opriti soneria telefonului, inchideti Facebook-ul si concentrati-va asupra sarcinii pe care trebuie sa o finalizati.
# 2: Abordati cel mai greu lucru prima data
Cu totii avem acele lucruri sacaitoare de rezolvat… unele necesita focusare (de exemplu, calcularea bugetului), in timp ce altele au o greutate emotionala (de exemplu, un apel telefonic dificil pe care trebuie sa-l faceti). In orice caz, amanarea va epuizeaza de energie – de fiecare data cand ochii tai se opresc la acest element din lista de lucru si nu-l abordezi, incetinesti ritmul.
Incercati acest lucru:
incepeti ziua cu cel mai apasator element din lista de sarcini. Adesea, veti observa ca sarcina nu a durat atat de mult, si va simtiti imediat mai liberi si mai pregatiti pentru restul de indatoriri ale zilei, deoarece aceasta povara este ridicata.
# 3: Programul „Spatiu de Serendipitate”
Cand sunteti prins in rutina vietii de zi cu zi, este usor sa uitati ca sunteti un model pentru copiii dvs., de cum sa isi structureze timpul. Luati in considerare activitatile dvs. cu perioade de liniste intre ele – „spatiu de serendipitate” – unde nu este nimic de facut si nu trebuie sa ajungeti nicaieri. In acest fel, puteti profita de oportunitatile care apar, de sariturile prin balti sau de harjonelile pe canapea, care tind sa se rataceasca cand exista intotdeauna undeva unde trebuia sa ajungi in urma cu cinci minute.
Citeste si:
♥ Copiii puternici mental au parinti care fac aceste 4 lucruri
♥ Ghid de supravietuire al unui tata de nou-nascut
# 4: Profitati de „intervalele scurte”
Cu cat folositi mai mult calendarul, cu atat mai mult veti observa ca exista momente pe parcursul zilei, care sunt prea scurte pentru a face ceva substantial, dar sunt perfecte pentru sarcini de cateva minute. Secretul este ca acele sarcini mici sa fie in coada de asteptare in lista dvs. de sarcini, astfel incat sa puteti profita de aceste „intervale scurte”. Acest gen de sarcini includ:
- Efectuarea de apeluri telefonice
- Verificarea conturilor de social media
- Compunerea de e-mail-uri
- Efectuarea de sarcini de auto-ingrijire (sa iti faci manichiura, sa faci stretching)
- Curatarea, chiar si a unui singur sertar sau a unei suprafete
- Sortarea e-mail-urilor
- Taierea si reciclarea hartiei
- Verifiarea calendarului dvs. si lista de sarcini pentru a vedea unde ati putea beneficia de o mica planificare (de exemplu, mentionand o zi de nastere in saptamana urmatoare, astfel incat sa va amintiti sa plasati o carte pe lista dvs. de cumparaturi)
# 5: Ajustati-va stilul de planificare
Cu totii continuam sa evoluam in relatiile noastre si sa realizam lucruri noi unii despre altii. Uneori apar neintelegeri atunci cand sistemul atinge puncte de presiune. Fiti deschisi pentru a va schimba stilul de planificare a timpului, fie pentru a ajunge la un compromis, fie pentru a va imbunatati viata.
# 6: Faceti o pauza inainte de a spune „Da”
Nu spuneti „Da” lucrurilor pe care tu si familia ta nu vreti sa le faceti. Obligatia este o fiara dificila cu care sa te lupti. Dar, cu adevarat, ce este mai rau: sa refuzi o invitatie sau o sarcina sau sa scrasnesti din dinti si sa o bifezi cu atitudinea de „Nu vreau sa fac asta”? Dincolo de lucrurile de baza pe care trebuie sa le faceti, rezervati-va energia pentru lucrurile care va fac sa va simtiti fericiti si va aduc bucurie. Nu sunt necesare scuze. Pur si simplu raspundeti cu „Va multumim pentru ca ne-ati cerut / invitat, dar nu putem face acest lucru”.
Voi ce strategii de gestionare a timpului ca parinte ati gasit? Cum profitati de „intervalele scurte”?
Citeste si:
♥ 5 cele mai bune aplicatii gratuite pentru alegerea numelui bebelusului
♥ Cum ii invatam pe copii sa faca fata dezamagirilor